Sunday, September 28, 2008

2001: A Space Odyssey(1968)



Filmul este un document despre limita dintre inteligenta umana si cea artificiala si o intrebare totodata despre: ce va urma?
Acest film este una din capodoperele cinematografiei, o declaratie regizorala, un montaj genial de impresii, muzica si o remarcabila atentie la detalii subliminale, care ramane un act de mare rafinament cinematografic si dupa 36 de ani de la lansare.
Filmul se incadreaza in acel tipar al operelor de arta care au fost privite cu scepticism la lansare dar care, odata cu trecerea timpului, au fost catalogate ca film care a facut istorie. Intelegerea acestui film necesita doua calitati, din pacate existente numai la un public matur si sofisticat: rabdare si dorinta de a potenta ceea ce transpare pe ecran.
Secretul succesului filmului consta si in unghiul de abordare al povestii, problema evolutiei tehnologiei fiind tratata ca irelevanta in propozitie si servind numai ca un vehicul literar in povestirea despre evolutia mintii umane.
Povestire impropriu spus, pentru ca imaginile sunt cele ce fac filmul: 23 minute fara dialog in debutul filmului, 22 minute fara dialog la sfarsit, plus partea din interiorul filmului, rezulta 88 de minute fara dialog (din totalul de 139).

1 comment:





Think Pink

Think Pink