De cate ori n-ati zis „a fost doar un sarut”? Nimic mai gresit, sar cercetatorii americani care vin cu niste studii interesante.
Sarutul a fost numit „mijloc important de evaluare a partenerilor in scopul reproducerii”, dupa ce medicii americani au descoperit unele procese chimice si biologice „cheie” la nivelul creierului.
Hormonii si evolutia sarutului
Au analizat mai intai mostrele de saliva si sange prelevate de la cupluri, dupa ce acestea s-au sarutat 15 minute, in timp ce ascultau muzica. Au constatat schimbari importante la nivelul concentratiei de oxitocina (hormon responsabil de producerea laptelui in glanda mamara care actioneaza si asupra dorintei de a forma un cuplu).
Schimbari au fost si la nivelul concentratiei de cortizol (hormonul stresului). Naturalistul britanic Charles Darwin considera ca sarutul este un instinct natural. Iar acest act a evoluat catre un mecanism biologic capabil sa stimuleze cele 3 sisteme cerebrale care gestioneaza actul sexual si reproducerea.
Primul dintre aceste sisteme este dorinta sexuala, alimentata de testosteron, hormon care ii determina pe indivizi sa isi caute parteneri multipli. Cel de-al doilea controleaza dragostea pasionala sau obsesiva, concentrata asupra unei singure persoane, si pare sa fie legat de un nivel crescut al dopaminei.
Cel de-al doilea controleaza dragostea pasionala sau obsesiva, concentrata asupra unei singure persoane, si pare sa fie legat de un nivel crescut al dopaminei. Al treilea sistem, care controleaza atasamentul si care permite unui cuplu sa ramana impreuna suficient de mult pentru a creste copiii, este asociat cu un nivel crescut de oxitocina.
„Saliva contine testosteron, iar faptul ca barbatii prefera sa sarute cu gura larg deschisa ne face sa credem ca ei incearca, instinctiv, sa transfere hormonul in organismul femeii, ca sa-i declanseze dorinta sexuala.”
„90% din oamenii preistorici practicau sarutul la fel ca celelalte mamifere, precum cimpanzeii sau vulpile, care isi ling boturile.”
No comments:
Post a Comment